BEL ONS (070) 322 03 71
Hoogste prijsgarantie, al 25 jaar
Direct uitbetaald in een afgescheiden loket
Uitgeroepen tot de beste Goudopkoper

Veelgestelde vragen

Voor u hebben we de meest gestelde vragen op een rij gezet.

Moet ik mij legitimeren?

Ja, u dient zich met een geldig legitimatie bewijs te legitimeren. Wij maken geen kopie van uw legitimatiebewijs!

Wat zijn de openingstijden van Goudaankoop?

Goudaankoop is dagelijks open van 9:30 tot 17:30 uur. Zondag is Goudaankoop gesloten.

Wegens de veiligheid rondom het coronavirus voor u en onze werknemers hebben we tijdelijk andere openingstijden. We zijn geopend op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 10:30 tot 16:30.

Is Goudaankoop makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer?

Ja, Goudaankoop is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

Goudaankoop kunt u met de volgende bussen of trams bereiken:

Tram 11 en 12, vanaf halte Hoefkade 1 minuut lopen
Bus 130, vanaf halte Herman Costerstraat 1 minuut lopen
Tram 6 of bus 25, vanaf halte Hobbemaplein 5 minuten lopen over de markt richting Hoefkade, of anders 1 halte met tram 11 of 12 richting Hoefkade.

Kan ik makkelijk parkeren bij Goudaankoop?

Parkeren is mogelijk in de wijk of parkeergarage onder de markt. De ingang van de parkeergarage bevindt zich aan de Heemstraat.

Is het de moeite om anderhalf uur of langer te reizen als ik iets te koop wil aanbieden?

Indien u van ver moet komen adviseert Goudaankoop u om eerst een prijs op te vragen bij u lokale juwelier of goudopkoper. Vraagt u ook meteen naar het gehalte en het gewicht. Deze gegevens kunt u invullen op onze calculator. Nu kunt u zelf beslissen of het de moeite waard is om langs te komen bij Goudaankoop. Bent u niet in de gelegenheid om langs te komen, dan kunt u gebruik maken van onze service “Goud per post”.

Moeten we een afspraak maken om langs te komen?

Goudaankoop heeft drie afgescheiden loketten waar u ieder moment geholpen kunt worden door een ervaren taxateur. Een afspraak is niet nodig.

Hoe weet ik dat ik de beste prijs krijg bij Goudaankoop?

Door directe samenwerking met de bank kunnen wij garant staan voor de allerhoogste prijs die u kunt ontvangen voor uw goud of zilver. Wij rekenen geen smeltverlies of andere verborgen kosten. U heeft ook geen terugkoop verplichting.
Goudaankoop garandeert u de beste prijs en service. Wij adviseren u ook eerst een prijs op te vragen voor uw sieraden bij een andere goudopkoper of juwelier. Wanneer u daarna te horen krijgt wat wij u bieden voor dezelfde sieraden zult u aangenaam verrast zijn van het verschil.

Betaalt u ook meer dan de goud of zilverprijs?

Afhankelijk van het sieraad, kunnen wij meer dan de sloopwaarde betalen. Voor een exacte prijs nodigen wij u uit om langs te komen. Wij taxeren dan geheel vrijblijvend en kosteloos uw sieraden.

Wat betaalt u vandaag per gram?

Op onze Homepagina ziet u de prijzen per gram voor goud en zilver die wij betalen. Dit wordt eenmaal daags om 9 uur aangepast. Bij een sterk wisselende goud of zilverkoers worden de prijzen aan de balie aangepast. Beneden ziet u de grafieken van de actuele koersen.

Word ik meteen geholpen?

Veel mensen maken gebruik van de hoogste prijs die Goudaankoop biedt voor goud en zilver. Goudaankoop heeft de mogelijkheid om diverse klanten te gelijkertijd te helpen. Hierdoor blijft de wachttijd zeer beperkt. Het kan voorkomen dat u even moet wachten, maar dat is zeer de moeite waard.
Is het de moeite om anderhalf uur of langer te reizen als ik iets te koop wil aanbieden?

Indien u van ver moet komen adviseert Goudaankoop u om eerst een prijs op te vragen bij u lokale juwelier of goudopkoper. Vraagt u ook meteen naar het gehalte en het gewicht. Deze gegevens kunt u invullen op onze calculator.  Nu kunt u zelf beslissen of het de moeite waard is om langs te komen bij Goudaankoop. Bent u niet in de gelegenheid om langs te komen, dan kunt u gebruik maken van onze service “Goud per post”.

Wat is goud?

Goud, ook wel Koning der metalen genoemd, is sinds het ontstaan van onze planeet al aanwezig op aarde. Goud wordt echter niet gevormd op aarde. Voor de productie van goud zijn er fusiereacties nodig. Er vinden kernfusie reacties plaats in de kern van sterren, maar deze kernfusie reacties hebben niet genoeg energie om goud te kunnen produceren. Hiervoor zijn er zwaardere sterren nodig, met een massa vanaf 8 keer de massa van de zon. Sterren die zwaar genoeg beëindigen hun leven in een supernova-explosie. Tijdens deze explosie worden er door middel van kernreacties zware metalen gevormd, waaronder goud. Na de explosie worden stofdeeltjes met daarin minuscule beetjes goud de ruimte in geslingerd. Wanneer de stofdeeltjes in het zwaartekrachtveld van een ster zoals de Zon komen tijdens het ontstaan van de planeten, zullen de stofdeeltjes onderdeel worden van de samenklonterende materie die rond de ster die uiteindelijk planeten vormen. Goud is daarom uniek en kostbaar.

Wat is karaat Goud?

Het gehalte van een sieraad geeft het percentage puur goud of zilver aan. De gehaltes van goud worden uitgedrukt in karaat. Puur goud is 24 karaat. Eén karaat is 1/24ste deel puur goud. Om het goud gehalte van een sieraad te bepalen kan je het aantal karaat delen door 24. Zo is 14 karaat goud 14/24ste, gelijk aan 585/1000ste of terwijl 58,5% goud. Om tot een percentage van 100% te komen voor 14 karaat(58,5%), wordt er een percentage van 41,5% aan andere metalen toegevoegd. Dit is meestal een combinatie van zilver en koper. Het toevoegen van koper en of zilver aan het goud wordt dus ook wel legeren genoemd. En 14 karaat goud wordt ook een legering genoemd. Hoe hoger het karaat, des te hoger het percentage puur goud.

Gouden en zilveren sieraden zijn in de meeste gevallen voorzien van keurtekens. Keurtekens zijn stempels die het goudgehalte of zilvergehalte waarborgen. In Nederland is het verplicht om de sieraden te laten keuren voordat ze verkocht worden. De keurtekens zijn soms na slijtage of vermaken van een sieraad niet meer zichtbaar. Hier ziet u alle keurtekens en leest u meer over de waarborgwet.

Overzicht meest voorkomende gehaltes goud.

Uitleg over de meest voorkomende gehaltes goud hebben we hieronder voor u op een rij gezet. Heeft u een ander gehalte dan genoemd in onderstaande overzicht? Onze ervaren taxateurs informeren u graag.

Wat is 8 karaat goud?

Een sieraad van 8 karaat bevat 8/24ste, gelijk aan 333/1000ste of terwijl 33,3 % puur goud. Omdat sieraden van 8 karaat uit minder dan de helft puur goud bestaan, mogen deze in Nederland geen goud genoemd worden. Sieraden van 8 karaat zijn vaak gestempeld met de cijfers 333.

Wat is 14 karaat goud?

Een sieraad van 14 karaat bevat 14/24ste, gelijk aan 585/1000ste of terwijl 58,5 % puur goud. De meeste sieraden die in Nederland gefabriceerd en verkocht worden zijn van 14 karaat goud. Sieraden van 14 karaat zijn vaak gestempeld met de cijfers 585, of 14K.

Wat is 18 karaat goud?

Een sieraad van 18 karaat bevat 18/24ste, gelijk aan 750/1000ste of terwijl 75,0 % puur goud. Sieraden uit België en Italië die in Nederland verkocht worden zijn meestal van 18 karaat goud. Sieraden afkomstig uit Arabische of Oosterse landen zijn vaak 18 karaat of hoger van gehalte. Sieraden van 18 karaat zijn vaak gestempeld met de cijfers 750, of 18K.

Wat is 20 karaat goud?

Een sieraad van 20 karaat bevat 20/24ste, gelijk aan 833/1000ste of terwijl 83,3 % puur goud. Sieraden uit Arabische of Oosterse landen kunnen 20 karaat of hoger van gehalte zijn. Sieraden van 20 karaat zijn vaak gestempeld met de cijfers 833.

Wat is 22 karaat goud?

Een sieraad van 22 karaat bevat 22/24ste, gelijk aan 916/1000ste of terwijl 91,6 % puur goud. Sieraden uit Arabische of Oosterse landen kunnen 22 karaat van gehalte zijn. Sieraden van 22 karaat zijn vaak gestempeld met de cijfers 916.
Hier ziet u alle keurtekens en leest u meer over de waarborgwet.

Wat is zilver?

De aarde is opgebouwd uit verschillende metalen, ook elementen genoemd. Inmiddels zijn er in de aardkorst meer dan tachtig verschillende elementen gevonden. Eén daarvan is zilver. In de natuur komt zilver zowel in zuivere vorm (puur zilver) als in combinatie met andere elementen voor. Verreweg het meeste zilver wordt gewonnen als een bijproduct bij de winning van koper, lood en zink.

Zilver is een vrij zacht, wit glanzend metaal. Het is zeldzaam een daardoor kostbaar. Zilver word gebruikt voor het maken van sieraden, munten, bestek en andere kostbare voorwerpen. Zilver wordt tegenwoordig ook veel gebruikt in de fotografische industrie en in de elektronica.

Wat zijn gehaltes van zilveren sieraden?

Het gehalte van een sieraad geeft het percentage puur zilver aan. Zilveren sieraden en gebruiksvoorwerpen, zoals een zilveren bestek of servies zijn in 3 gehaltes zilver te vinden, namelijk: 800/1000ste, 835/1000ste en 925/1000ste zilver.

Zilveren sieraden en gebruiksvoorwerpen zijn in de meeste gevallen voorzien van keurtekens. Keurtekens zijn stempels die het goudgehalte of zilvergehalte waarborgen. In Nederland is het verplicht om de sieraden te laten keuren voordat ze verkocht worden. De keurtekens zijn soms na slijtage of vermaken van een sieraad niet meer zichtbaar. Hier ziet u alle keurtekens en leest u meer over de waarborgwet.

Wat zijn meest voorkomende gehaltes van zilver?

Uitleg over de meest voorkomende gehaltes zilver hebben we hieronder voor u op een rij gezet. Heeft u een ander gehalte dan genoemd in onderstaande overzicht? Onze ervaren taxateurs informeren u graag.
925/1000ste zilver

Zilver met een gehalte van 925 bevat 925/1000ste puur zilver, 92,5% en 7,5% koper of een ander metaal. Zilver met een gehalte van 925 wordt eerste gehalte zilver genoemd en in Engelstalige landen noemt men dit Sterling Silver. Eerste gehalte zilver is gestempeld met een staande leeuw, of een zwaard met daarin de cijfers 925. Tegenwoordig worden de meeste zilveren sieraden gemaakt van het eerste gehalte zilver.
Sieraden gemaakt uit eerste gehalte zilver zijn vaak gestempeld met de cijfers 925

Wat is 925/1000ste zilver?

Zilver met een gehalte van 925 bevat 925/1000ste puur zilver, 92,5%, en 7,5% koper of een ander metaal. Zilver met een gehalte van 925 wordt het eerste gehalte zilver genoemd en in Engelstalige landen noemt men dit Sterling Silver. Eerste gehalte zilver is gestempeld met een staande leeuw, of een zwaard met daarin de cijfers 925. Tegenwoordig worden de meeste zilveren sieraden gemaakt van het eerste gehalte zilver.
Sieraden gemaakt uit eerste gehalte zilver zijn vaak gestempeld met de cijfers 925

Wat is 835/1000ste zilver?

Zilver met een gehalte van 835 bevat 835/1000ste puur zilver, 83,5% en 16,5% koper of een ander metaal. Zilver met een gehalte van 835 wordt het tweede gehalte zilver genoemd. Tweede gehalte zilver is gestempeld met een stappende leeuw, of een zwaard met daarin de cijfers 835. Vroeger maakte men vooral voordelige sieraden en gebruiksvoorwerpen van deze tweede gehalte.
Sieraden gemaakt uit tweede gehalte zilver zijn vaak gestempeld met de cijfers 835.

Wat is 800/1000ste zilver?

Zilver met een gehalte van 800 bevat 800/1000ste puur zilver, 80,0% en 20,0% koper of een ander metaal. Zilver met een gehalte van 800 wordt het derde gehalte zilver genoemd. Derde gehalte zilver is gestempeld met een zittende leeuw. Vroeger maakte men vooral gebruiksvoorwerpen zoals bekers en schalen van derde gehalte zilver. Soms komen we ook sieraden van 800/1000ste zilver tegen.
Sieraden en gebruiksvoorwerpen gemaakt uit derde gehalte zilver zijn vaak gestempeld met de cijfers 800.