Welke soorten goud zijn er?

Home / Goudaankoop / Welke soorten goud zijn er?

Welke soorten goud zijn er?

Goud: een prachtig edelmetaal waar bijzondere sieraden van gemaakt worden. Tegenwoordig is er eigenlijk steeds meer mogelijk op het gebied van goud. Er zijn trends ontstaan bij juweliers, waardoor liefhebbers van goud ook kunnen kiezen voor een sieraad dat er nét even iets anders uitziet dan de rest. In dit artikel bespreken we de drie meest gangbare soorten goud: geelgoud, witgoud en roségoud. In principe hebben al deze varianten een basis van geelgoud, maar door dit te combineren met andere materialen ontstaat een andere tint.

Geelgoud

Geelgoud is eigenlijk het ‘gewone’ goud zoals u dat altijd heeft gekend. De meeste gouden sieraden die worden verkocht, beschikken over 14 of 18 karaat goud. Karaat zegt in dit geval iets over de hoeveelheid fijngoud die in het sieraad is verwerkt. 24 karaat is de hoogste classificering, in dit geval zou er sprake zijn van een 100 procent gouden sieraad. Omdat goud echter erg zwak is, worden sieraden nooit volledig gemaakt van goud. Er wordt altijd een combinatie gemaakt met metaal om het sieraad sterker te maken. Zelfs geelgoud is er nog in verschillende tinten: kiest u een 18 karaat sieraad, dan is er door de grotere hoeveelheid geelgoud sprake van een gelere kleur dan bij 14 karaat.

Witgoud

Witgouden sieraden zijn erg populair bij zowel mannen als vrouwen. Er worden bijvoorbeeld veel witgouden trouwringen verkocht. Maar wat is witgoud eigenlijk, en waarom heet het zo? Witgoud is eigenlijk gewoon goud, maar dan met een wittere kleur. Deze witte kleur is aan het geelgoud toegevoegd om de kleur lichter te maken. Omdat hier extra werk in gaat zitten, kan de aanschafprijs van witgoud duurder uitvallen dan die van gewoon goud. De waarde van deze twee soorten goud is echter gelijk.

Witgoud kan gemaakt worden door zilver of nikkel toe te voegen aan de legering van het sieraad. Een andere manier om witgoud te maken is door het sieraad te rhoderen. Een laagje Rhodium (een ander edelmetaal) wordt dan aangebracht op de buitenkant van het sieraad, zoals dat ook gaat bij vergulden en verzilveren. Bij deze laatste manier is het echter wel mogelijk dat het laagje Rhodium er na verloop van tijd af slijt.

Door specifieke andere metalen te gebruiken, ontstaat er goud in allerlei kleuren. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om groen, blauw of paars goud te maken.

Rosé goud

Rosé goud is een zeer trendy goudsoort, die ontstaat door koper toe te voegen aan de legering. Het goud krijgt een zacht rode, ook wel rosé, kleur die vooral vrouwen erg aanspreekt. Hoe hoger het kopergehalte in het sieraad, hoe sterker de rode kleur is. De 18 karaat versie van rosé gouden sieraden krijgen ook wel de benaming Crown Gold. 18 karaat is namelijk de hoogste zuiverheidsgraad voor rosé goud.

Heeft u oude ongebruikte sieraden liggen, van geelgoud, rosé goud of witgoud? Neem ze vrijblijvend mee naar Goudaankoop en wij vertellen u direct welk bedrag u hiervoor kunt ontvangen.

Recent Posts
Neem contact op

Heeft u vragen? of wilt u contact opnemen met ons? Laat dan uw bericht hieronder achter.