Verschil gold filled en gold plated

Home / Goudaankoop / Verschil gold filled en gold plated

Verschil gold filled en gold plated

Het verschil qua uiterlijk is, zeker voor een leek, nauwelijks te zien. Toch is het nogal een verschil of u een ‘gold filled’ ketting gekregen heeft, of een vergulde ketting. Wij leggen u in dit artikel graag het verschil uit tussen twee, en geven daarbij ook informatie over de voor- en nadelen van zowel gold filled als gold plated.

De belangrijkste verschillen

In Nederland spreken we van ‘verguld’ of ‘goudkleurig’ als een sieraad of voorwerp niet geheel gemaakt is van goud, maar is voorzien van een laagje goud. De basis van deze sieraden is namelijk metaal, en daarover is een heel dun laagje goud gegoten.

Als een sieraad gold filled is, heeft u echt iets waardevollers in uw bezit. Bij gold filled wordt namelijk dubbel zoveel goud gebruikt als bij gold plated, bovendien is het gebruikte goud ook nog van veel betere kwaliteit. Uiteindelijk wordt ook bij gold filled een metalen basis gebruikt, maar de laag goud die erover zit is veel dikker.

Waarom metaal als basis?

Het klinkt bijna teleurstellend, dat ook de gold filled sieraden een basis hebben van metaal. Maar geloof ons, u zou uw ketting niet met evenveel plezier dragen als de basis óók van goud was gemaakt! Een sieraad helemaal van goud maken is namelijk niet verstandig, omdat goud een heel kwetsbaar, zacht materiaal is. Uw ketting, armband of oorbel zou snel kunnen buigen en zou bovendien vatbaar zijn voor deukjes en andere beschadigingen. Om dit te voorkomen, wordt zelfs bij de duurste sieraden gekozen voor een basis van metaal.

De voor- en nadelen

Gold filled sieraden zijn prachtig, maar ook gold plated sieraden zien er gewoon uit als goud. Er zijn in beide gevallen voor- en nadelen, die we hier voor u op een rijtje zetten.

Gold filled

Gold filled sieraden bevatten dus meer goud, en zijn daardoor meer waardevol. Ze gaan bijvoorbeeld relatief lang mee, zo’n tien tot dertig jaar. Ze zullen veel minder snel slijten en ook zijn ze prettiger te dragen voor mensen die allergisch zijn voor bijvoorbeeld nikkel of lood. Het enige nadeel is eigenlijk dat u veel meer betaalt voor gold filled voorwerpen dan wanneer u kiest voor gold plated.

Gold plated

Gold plated sieraden zijn betaalbaar. Dat maakt ze interessante cadeaus, voor zowel uzelf als voor een ander. Het sieraad is sterk en zal bijvoorbeeld niet snel breken. Het nadeel van deze sieraden is echter dat de gebruikte gouden laag zó dun is, dat deze snel kan slijten. Dit betekent dat de gold plated sieraden ook veel minder waard zijn.

Hoe weet u wat u thuis hebt liggen?

Zoals eerder gezegd, is het niet makkelijk om te zien of u te maken hebt met een gold filled of gold plated product. Wij vinden het bij Goudaankoop geen probleem om voor u te kijken hoeveel uw sieraden waard zijn. U heeft hierbij geen verplichtingen, wij kunnen dit gewoon vrijblijvend voor u nakijken. Heeft u twijfels over bepaalde voorwerpen of accessoires, kom dan gerust eens bij ons langs in Amsterdam of Den Haag.

Recent Posts
Neem contact op

Heeft u vragen? of wilt u contact opnemen met ons? Laat dan uw bericht hieronder achter.