Hoe wordt de waarde van goud bepaald?

Home / Goudaankoop / Hoe wordt de waarde van goud bepaald?

Hoe wordt de waarde van goud bepaald?

Stel, u heeft die la met oude rommeltjes volledig op z’n kop gezet en het resultaat is een handjevol gouden sieraden dat u niet langer gebruikt. Na wat wikken en wegen besluit u bij Goudaankoop langs te gaan. Daar krijgt u te horen Afhankelijk van het gewicht van uw goud, krijgt u een prijs te horen. De kans is aanzienlijk dat u zelf niet weet hoe deze prijs tot stand komt en van welke factoren deze afhankelijk is. Daarom leggen we in dit artikel graag wat meer uit over hoe de waarde van goud wordt bepaald als u bij ons langskomt.

Het gewicht van uw goud

Om te bepalen hoeveel uw goud waard is, houden we rekening met drie factoren. Allereerst kijken we natuurlijk naar het gewicht van het goud dat u meebrengt. Brengt u één ring mee, dan krijgt u daar logischerwijs een ander bedrag voor dan wanneer u vier kettingen en een armband wil verkopen.

Hoeveel karaat?

De kwaliteit en daarmee de waarde van goud wordt voor een groot deel bepaald door de samenstelling ervan. Er is namelijk altijd een bepaalde hoeveelheid fijngoud die verwerkt is in een gouden sieraad. Deze hoeveelheid wordt uitgedrukt in karaat, een term die u vast kent. 24 karaat is de hoogste classificering, dit houdt dus in dat er 100 procent fijngoud is gebruikt. De kans dat u een sieraad bezit van 24 karaat goud is echter klein: goud is een relatief zacht, zwak materiaal. Als men sieraden zou vervaardigen van puur goud, zouden deze waarschijnlijk snel beschadigd raken. Daarom wordt fijngoud vaak gebruikt in combinatie met een ander metaal, zodat het sieraad sterker is. 1 karaat staat ongeveer voor 4,16 procent fijngoud. Er moet meer dan 50 procent fijngoud in een sieraad zijn verwerkt om het in Nederland te mogen verkopen als ‘gouden sieraad’.

U kunt aan uw eigen sieraad mogelijk al zien om hoeveel karaat het gaat. Er staat dan een merkje in het sieraad. Sieraden met 14 karaat hebben het cijfer 585 als merkje, bij sieraden met 18 karaat is dat het cijfer 750.

De actuele internationale goudprijs

Natuurlijk verandert de goudprijs vaak, op basis van vraag en aanbod. Wanneer er minder van beschikbaar is, zal de waarde van goud stijgen. Ook zien we dat de goudprijs hoger is ten tijde van crisis: als een land in financiële crisis verkeert, doet men algauw een beroep op andere (meer waardevaste) middelen dan geld. Goud is hier een goed voorbeeld van.

Komt u bij Goudaankoop met uw oude sieraden, dan nemen wij deze factoren mee in onze prijsbepaling. Natuurlijk wordt u daarbij betrokken, we kunnen het ter plekke gewoon aan u uitleggen en laten zien. Wilt u thuis alvast een idee krijgen van de prijs die u voor uw goud ontvangt? Bereken dan direct op de homepage de waarde van uw goud. Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft.

Recent Posts
Neem contact op

Heeft u vragen? of wilt u contact opnemen met ons? Laat dan uw bericht hieronder achter.