Goud en zilver schoonmaken

Home / Goudaankoop / Goud en zilver schoonmaken

Goud en zilver schoonmaken

Bij Goudaankoop kunt u terecht als u uw gouden of zilveren sieraden wil verkopen. Voor veel mensen zijn dit oude, kapotte sieraden die verder geen (emotionele) waarde meer hebben. Natuurlijk zijn er ook sieraden waar u wél heel gelukkig mee bent, en die wilt u natuurlijk goed verzorgen. Sieraden als ringen en armbanden kunnen bijvoorbeeld snel worden aangetast door crèmes, zeep en vuil zonder dat u het echt doorheeft. In dit artikel geven we enkele tips voor het schoonmaken van uw gouden en zilveren sieraden, zodat u er langer plezier van kunt hebben.

Hier moet u aan denken bij goud schoonmaken

Heeft u gouden sieraden die u graag zelf wil schoonmaken, dan zijn daar in principe geen dure, speciale reinigingsmiddelen voor nodig. Uiteraard hangt dit wel af van de staat van het sieraden. ‘Gewoon’ vuil en resten van cosmetica kunt u verwijderen door de sieraden te wassen in heet zeepsop (van bijvoorbeeld afwasmiddel) met eventueel een beetje ammonia. Laat de sieraden niet te lang in deze oplossing liggen: ammonia is een bijtende stof en moet daarom niet lang in contact zijn met uw goud. Wanneer uw sieraad groefjes en reliëf heeft, kunt u een zachte tandenborstel gebruiken om de lastige plekjes te bereiken. Hierna moet u de sieraden goed afspoelen met heet water.

Er zijn gouden sieraden die ingelegd zijn met (doorzichtige) stenen, diamanten of andere materialen. Ga dan niet zomaar aan de slag met heet water en zeepsop, maar zoek eerst goed op waar de stenen wel of niet tegen kunnen. Sommige materialen zijn heel broos en worden dof (of verkleuren) als ze met bepaalde stoffen in aanraking komen.

Zilver schoonmaken met middelen in huis

U heeft het wellicht al vaker gezien: een zwart laagje vormt zich in de groefjes van uw zilveren ring of ketting. Dit heet oxideren, en het komt vaak voor. Zilver schoonmaken om dit zwarte laagje weg te halen, kan op verschillende manieren. Om te beginnen kan veel van de donkere verkleuring al worden weggepoetst met een gewone (schone!) poetsdoek. Zilver in het donker bewaren doet wonderen voor de glans: als zilver een tijdje in vol licht heeft gelegen (bijvoorbeeld in een winkel), zal het zwarte laagje sneller verschijnen. Wanneer alleen de poetsdoek niet helpt, kunt u samen met de doek een beetje lauw water met zeepsop gebruiken om vlekjes weg te poetsen. Ook veel andere methoden zijn handig gebleken bij het schoonmaken van zilver, hoewel voorzichtigheid toch geboden blijft. Er zijn bijvoorbeeld mensen die met een tandenborstel en tandpasta zachtjes het zilver poetsen, en ook de combinatie soda met een stukje aluminiumfolie in warm water heeft voor veel mensen geholpen. Wanneer u twijfelt over de juiste manier, is het echter altijd verstandig om advies te vragen. Zo voorkomt u dat uw sieraad onnodig beschadigd raakt.

Zilver kan ook dof worden door slijtage, naarmate het sieraad vaker gedragen wordt en vooral als het gaat om een verzilverd sieraad waarbij het laagje zilver erg dun is. Wanneer u verzilverde sieraden hebt, doet u er goed aan om niet te ruw te zijn bij het poetsen, omdat u dit dunne laagje dan kunt beschadigen.

Heeft u twijfels over het schoonmaken van een bepaald materiaal, of lukt het niet om uw goud of zilver schoon te krijgen? Loop dan gerust eens bij ons binnen, of vraag telefonisch om advies. We denken graag met u mee over de juiste oplossing.

Recent Posts
Neem contact op

Heeft u vragen? of wilt u contact opnemen met ons? Laat dan uw bericht hieronder achter.